ТЕМА ВІЙНИ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ: СПЕЦИФІКА ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Стоян, Світлана (Українські культурологічні студії, 2023)
Здійснено аналіз культурно-історичних трансформацій характеру відображення теми війни в образотворчому мистецтві. Зазначається, що мистецтво завжди реагувало на зміни світоглядних парадигм і відображало стрижневі ціннісні принципи різних історичних періодів розвитку людства. Акценти відображення сутності війни змінювались від фіксації конкретних подій, які відбувались у реальному житті, до зображення узагальнених метафоричних образів за участі міфологічних персонажів, що не мали відношення до дійсності, і навпаки. Окрім цього, образотворче мисте- цтво також поставало каналом сублімації психологічних переживань митців, які вивільняли свої почуття, пов’язані з війною, в сюжетах власних творів. Завдяки цьому народжувались потужні, геніальні мистецькі твори, актуальність яких не зменшується навіть через декілька століть по тому. Здійснено порівняльний аналіз характеру відображення війни у мистецтві давніх цивілізацій, Античності, Середньовіччі, Відродженні, бароко, рококо, класицизмі, романтиз- мі, авангардному мистецтві початку ХХ століття, радянській тоталітарній практиці, а також в сучасному українсь- кому мистецтві. Завдяки проведеному дослідженню унаочнюється сутність та характер трансформацій, які відбу- ваються у ці періоди, й зазначається пряма кореляція цих змін зі станом та характером культури.