ФУНКЦІОНАЛ ДИЗАЙНУ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ З ОЦИФРОВАНИМИ ПАМ’ЯТКАМИ КУЛЬТУРИ МІСТА ХАРКОВА ТА ОБЛАСТІ - Бедріна, Надія (Українські культурологічні студії, 2023)
Оцифровані пам’ятки культури є цінними інформаційними ресурсами, які дозволяють зберігати, досліджувати та просувати культурну спадщину. Мета статті ‒ окреслити можливості і перспективи створення мобільних додатків для збереження культурної спадщини України на прикладі Харківської області. Методологія дослідження ґрунтується на загальнонаукових методах аналізу і синтезу. Феноменологічний підхід дозволив розглянути мобі- льні додатки як феномен сучасної культури. Аксіологічний підхід дає можливість визначити ціннісний статус па- м’яток культури Харкова та області. На матеріалі попередніх проєктів, пов’язаних із дизайном мобільних додатків та оцифруванням пам’яток культури Харкова, визначено подальші вектори роботи. У дослідженні виділено функ- ціонал у дизайні мобільних додатків з оцифрованими 3D-об’єктами культури: розширена реальність (AR), соціальна взаємодія, навігація, історичний контекст, мультимедійність, гейміфікація, інтерактивність, віртуальні тури та музеї, персоналізація, доступність.