ВІД "ЧЕРВОНОЇ" ДО НОВОЇ КУЛЬТУРИ: ТРАДИЦІЯ ТА ІННОВАЦІЇ У "КИТАЇЗОВАНОМУ" МАРКСИЗМІ - Туренко, Віталій (Українські культурологічні студії, 2023)
Детально розглядається розуміння культури та культурних практик у контексті таких концептів китаїзованого марксизму, як "червона" та нова культура. Виявлено, що культура, як і естетичні студії, була в центрі уваги китайських марксистських кіл. Відповідно, в рамках ідеї нової демократії вбачається формування та подальший розвиток нової культури, яка передбачає збере- ження традиційних пріоритетів китайської цивілізації та впровадження нових аспектів, які стосуються як маркси- стських міркувань керівників КПК, так і сучасних глобальних тенденцій. Виходячи з цього культура і культурна рево- люція нерозривно пов’язані з марксистськими проєктами критики капіталістичної модерності та побудови альтер- нативної модерності. У цьому відношенні різноманітні практики та плани китайського марксизму подібні до його західного варіанту. Обґрунтовано, що поряд з ідеєю нової культури функціонує концепт "червоної культури", який відрізняється від першого тим, що в ньому присутній синтез традиційної китайської культури та розуміння останньої в рамках кита- їзованого марксизму. Це, на думку мислителів та очільників КПК, допомагає у боротьбі проти культурного імперіалі- зму, замаскованого під глобалізацію. Китайські науковці наслідували в естетиці західний марксистський порядок денний; але водночас свідомо критикували західний марксизм та його маоїстські зв’язки. Примітно, що китайський марксистський досвід постреволюційного суспільства і бачення, що виникло з нього, накреслили іншу когнітивну карту, альтернативну "культурну топологію" для сучасних культурологічних досліджень. Вони пропонують нам епістемо- логічну альтернативу для розуміння генеалогії критичних понять та концептуальних схем, за допомогою яких інте- рпретується історія сучасної китайської культури. Китаїзований марксизм досліджує ці "топологічні культурні про- стори" з критичного погляду, ґрунтуючись на китайських теоріях, а також зіставляючи ці теорії із західними марк- систськими, щоб їх припущення можна було піддати критичному дослідженню.