КУЛЬТУРА СКАСУВАННЯ: ЕТИЧНИЙ ТА ПОЛІТИЧНИЙ АСПЕКТИ (ДО ПОСТАНОВКИ ПРОБЛЕМИ У КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ) - Коробко, Маргарита; Міщенко, Анна (Українські культурологічні студії, 2023)
Культура скасування – складне явище в сучасному світі, воно не має ще достатньої академічної розробленості. Завдяки аналізу класичних робіт Ганни Арендт, Ісайї Берліна та Майкла Оукшотта ми можемо розпочати свій аналіз сучасної проблеми культури скасування в етиці та політиці. Олександр Клековкін, український театрознавець, акти- вно просуває ідею скасування російської культури в Україні. Американський юрист Алан Дершовіц все ж вбачає нега- тивний аспект у явищі культури скасування. Поки що не виробилося однозначного розуміння цього феномену. Метою статті є спроба аналізу феномену культури скасування в етичному та політичному аспектах, що актуалізувався в умовах російсько-української війни у контексті скасування російської культури в Україні. Культура скасування перед- бачає цензуру, самоцензуру, зменшення свободи слова. На жаль, все це грає на руку ворогу. Культура не може бути поза політикою, але вона не має бути інструментом для ворожого вторгнення.