ХУДОЖНІЙ ПЕРЕКЛАД ЯК КРОС-КУЛЬТУРНА КОМУНІКАЦІЯ - Пузирко, Софія (Українські культурологічні студії, 2023)
Здійснено культурологічний аналіз важливості художнього перекладу як крос-культурної комунікації в процесі міжкультурної взаємодії заради теоретичного осмислення умов і можливостей максимального взаєморозуміння та передачі досвіду між культурами різних держав. Як і будь-який вид перекладу, художній переклад – явище багатогранне та складне. З інституційного погляду його можна розглядати як специфічну форму літературної рецепції та куль- турного посередництва, як форму культурного виробництва, що має місце у специфічному середовищі на стику двох (часто національних) літератур та культур. Художній переклад залежить не тільки від локальних чинників, а й від динаміки глобального простору культурного обміну. Крос-культурна комунікація – це практика, яка вимагає посеред- ництва, привласнення та переговорів. Літературний текст обробляється, споживається та інтерпретується ці- льовим читачем, носієм певних ідеологічних та естетичних поглядів.