РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ ТА СИМВОЛІЗМ НАРОДНИХ МУЗИЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ НАЦІОНАЛЬНІЙ КУЛЬТУРІ - Денькович, Василь (Українські культурологічні студії, 2023)
Досліджується питання репрезентації українських народних інструментів. Розкривається символічне значення народних інструментів, висвітлюються конотації, що демонструють їх глибинну імплементованість у практики творення національної культури. Такі інструменти, як кобза, бандура, сопілка, бугай, трембіта, пов’язані з формуван- ням етнічного народного комплексу, що демонструє здатність до перевтілення в сучасних мистецьких практиках. За часи свого існування вони зазнали змін у конструкції, стали використовуватися в різних музичних стильових на- прямках. Водночас вони зберегли своє значення як символи української культури, незалежності й національної гордості. Розглядаються унікальні музичні інструменти-символи, що мають ознаки приналежності до української культури та відіграють важливу роль у мистецькому просторі сьогодення. Їхня циркуляція в культурі може бути розглянута як компонент інтегрування нації та зв’язку традицій та новацій