ФУНКЦІОНУВАННЯ МУЗИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ: ВІД КОНЦЕРТУ ДО ОДИНИЦІ АВТОРСЬКОГО ПРАВА - Пархоменко, Ірина (Українські культурологічні студії, 2023)
Здійснено дослідження засадничих принципів функціонування музичної індустрії в сучасній Україні, які відображені в культурній політиці та законодавстві України, шляхом проведення аналізу політики в сфері культури щодо музики та концертно-гастрольної діяльності артистів в різні періоди існування Радянського Союзу і співвідношення з су- часним станом справ на музичному ринку України. Використано системний та діалектичний підхід, методи аналізу і синтезу, опису і порівняння. Проаналізовано термінологічну базу українського законодавства про культуру, яка сто- сується функціонування музичної індустрії та ринку. Визначено відсутність термінів на позначення діяльності щодо виробництва комерційного музичного продукту, хоча музичний ринок продовжує працювати навіть в умовах воєнно- го стану. Здійснено аналіз засадничих принципів культурної політики СРСР щодо музики в різні періоди та визначено основні органи державної влади, які здійснювали контроль над концертно-гастрольною діяльністю артистів.