Протидія системи та антисистеми в повісті братів Стругацьких "Равлик на схилі" - І. В. Братусь (Українські культурологічні студії, 2021)
Розглянуто аспекти протидії системи й антисистеми в повісті братів Стругацьких "Равлик на схилі". Доведено, що фантастам вдалося відтворити доволі складні аспекти взаємодії різних систем у межах літературного доробку. Широка палітра письменників увібрала в себе розуміння суперечностей, що мають глибинні причини. У статті продемонстровано деякі аспекти взаємодії особистості і системи, системи й антисистеми. Особливу увагу приділено радянським реаліям, що стали основою для художньої картини фантастичного світу. Водночас вказано на унікальність "Равлика на схилі". Однією з унікальних якостей виокремлено вплив на повість "Равлик на схилі" творчості Ф. Кафки (романи "Процес", "Замок"). У процесі аналізу повісті фокус протидії системи й антисистеми перенесено на уявлення про майбутнє. Доведено, що письменники відмовилися від притаманної їм у більш ранніх творах суцільно оптимістичної моделі майбутнього. Брати Стругацькі докладно опрацювали механізм неможливості еволюціонувати в майбутнє без докорінних змін у сутності людини.