Культура Індії як своєрідний досвід культурної ідентифікації - О. В. Шинкаренко (Українські культурологічні студії, 2021)
В умовах сучасної масштабної глобалізації соціокультурного буття проблема культурної ідентифікації як процесу не лише індивідуального ототожнення (ідентичності) зі світом своєї спільноти, а й колективного самовизначення у становленні та збереженні унікального культурного цілого попри загрозу розмивання значущих смислових, ціннісних, символічних орієнтацій єдності залишається нагальною для теоретичного дослідження, і культурологічного зокрема. Досвід набуття та довготривалого збереження культурної цілісності таким надскладним регіоном, як Індія, відомим своїм етнокультурним різноманіттям та складністю соціально-історичних умов існування, вважаємо досить показовим для вияву засад й умов успішності процесу ідентифікації. Статтю присвячено розгляду культурної своєрідності Індії щодо вияву притаманних її історії процесів самовизначення та збереження своєї автентичності в умовах інокультурного тиску, що залишається актуальним як для теоретичних розвідок культурної регіоналістики, так і для подальших досліджень нагальної нині проблеми ідентичності й ідентифікації в їхньому культурологічному вимірі.