Матеріальна культура як метод дослідження міського дизайну: сучасні виклики - Є. О. Буцикіна (Українські культурологічні студії, 2021)
Розглянуто матеріальну культуру як один із ґрунтовних способів визначити методологічну основу для вивчення культури дизайну, дизайн-практик, зокрема і міського дизайну, у світі та в Україні. У статті міститься звернення до дослідників, які ініціювали фактичний аналіз матеріальної культури за межами археології та культурної антропології, що врешті-решт привело нас до сучасних поглядів на матеріальну культуру як відповідний підхід у культурологічному аналізі дизайн-об’єктів й об’єктів міського простору, зокрема. Здійснено актуалізацію зазначеного питання в заявці на культурологічне дослідження міського дизайну з урахуванням його специфіки. Викладено деякі вагомі аргументи щодо того, чому дискурс матеріальної культури стає дедалі актуальнішим у вивченні міського дизайну та культурологічних дослідженнях. Показано багато підходів, у межах яких ця комбінація стає актуальною, особливо враховуючи дизайн українських міст та його культурологічні дослідження, де давно назріла необхідність подолання роздвоєності духовної та матеріальної культури.