Інформаційна етика як необхідний елемент регуляції сучасного інформаційного суспільства - М. І. Коробко (Українські культурологічні студії, 2021)
Присвячено аналізу важливості інформаційної етики в межах активного розвитку інформаційно-комунікаційних технологій. Активні дослідження проблем кіберпростору ведуть із другої половини ХХ ст., і з кожним роком ці дослідження стають дедалі інтенсивнішими. Зростання інтересу представників найрізноманітніших гуманітарних дисциплін до зазначеної проблематики пояснюємо не так безпрецедентною динамікою розвитку об’єкта досліджень, як тією основоположною роллю, яку відіграє комунікація в сучасному світі. Сучасні телекомунікаційні технології, і насамперед глобальна комп’ютерна мережа інтернет, є одним із найважливіших факторів у розвитку світового співтовариства, що робить вирішальний вплив на суспільну, політичну, економічну і соціокультурну сфери. А глобальна пандемія Covid-19 із 2020 р. вивела ці питання на перший план соціогуманітарних досліджень. Комп’ютерні технології не нейтральні – вони наповнені людськими, культурними й соціальними цінностями. Зазначені цінності можна передбачати і враховувати, вони здатні з’являтися й еволюціонувати після багатьох спроб і помилок. У полікультурному світі часто можуть виникати системи цінностей, що конфліктують. У майбутніх дослідженнях необхідно зробити якнайбільше у створенні ширшої та перспективнішої концепції того, що означає бути людиною в потоці перетворень, які нині наявні. Рішення тих чи інших проблем в інформаційній етиці є різним залежно від того, хто їх вирішує. Усі дилеми та проблеми в межах розглянутого напряму прикладної етики мають відкритий характер, і точної відповіді на поставлені питання поки ніхто не може дати.