Вернакулярні культура, місто, архітектура: аналіз та співвідношення понять - Є. О. Буцикіна (Українські культурологічні студії, 2021)
Присвячено структуруванню наявних визначень трьох ключових понять у межах сучасних вернакулярних культурологічних досліджень із метою вибудувати певну цілісну картину розуміння елементів вернакулярного у міському просторі. У межах визначення вернакулярної культури (М. Лантіс, А. Маркусен, Дж. Карр та Л. Сервон) було виокремлено такі характеристики, як поєднання традиційної культури та сучасних аспектів культурної ідентичності в непрофесійному вимірі життя міста. У межах визначення поняття вернакулярного міста (Дж. Кразе і Т. Шортелл, С. Сапу та ін.) проаналізовано звернення до дискурсу повсякденного (Г. Зіммель, А. Лефевр, М. де Серто, Р. Зеннетт та М. Блонскі) та методу візуальної семіотики (Р. Якобсон) з метою виокремлення знаків візуальної репрезентації міської ідентичності, а також економічних, соціальних і культурних умов у вибудовуванні міського простору його жителями. Поняття вернакулярної архітектури (Р. Браун і Д. Модлін, Г. Гійо, М. Салман) містить поєднання елементів традиційного та повсякденного всередині постмодерністських і постколоніальних студій та концепції "collage city", а також крізь призму проблеми sustainability.