Есе: єгиптологічна тематика у творчості Лесі Українки - А. О. Сошніков (Українські культурологічні студії, 2021)
Присвячено проблемі моделювання образу Стародавнього Єгипту у творчості Лесі Українки як одного з популярних спрямувань інтересів інтелектуалів ХІХ – початку ХХ ст. Визначено, що формування цього образу є результатом її солідних єгиптологічних знань, сформованих як через знайомство із сучасною їй науковою східнознавчою та єгиптологічною літературою, так й через безпосереднє вивчення давньоєгипетської культурної спадщини під час її перебування у Єгипті та відвідання його музеїв і стародавніх пам’ятників. Наголошується на тому, що єгипетські нариси Лесі Українки стали першою спробою української орієнталістики впорядкувати знання про Схід на українській ментальній основі. Підкреслюється, що поезія Лесі Українки на єгипетські теми є оригінальним мистецьким увиразненням її "Історії східних народів", власне – висловлених у ній поглядів на особливості розвитку стародавніх цивілізацій.