Анекдоти про кумів у контексті української сміхової культури - Ніколаєва; Максименко (Українські культурологічні студії, 2022)
Стаття присвячена аналізу українських анекдотів у контексті української сміхової культури. Підкреслюється актуальність обраної теми і зростаюча зацікавленість дослідників питаннями національної ідентичності українців, їх національного характеру, специфіки духовної культури. У дослідженні зроблено спробу визначення місця, особливостей окремого циклу сучасних українських анекдотів – анекдотів про кумів. Увагу акцентовано на анекдоті як культурному феномені, що пов’язано з наявністю в ньому притаманних сміховій народній культурі ознак: пародіювання різних проявів людського життя, коли навмисно знижуються його ідеали, знецінюються моральні норми заради утвердження протилежних – позитивних; абсурдності форми, у якій подаються життєві реалії. У статті на конкретних прикладах анекдотів про кумів розглянуто механізм досягнення комічного ефекту; втілення рис українського національного характеру; визначено форму й засоби комічного.