Зброя та технології війни в контексті культурно-історичного розвитку людства - Тормахова (Українські культурологічні студії, 2022)
Історико-культурний розвиток людства є часом не лише прогресу та миру. Упродовж людської історії відбувається багато війн, у процесі яких наявний розвиток зброї, засобів ведення бою, захисного спорядження тощо. Трансформація військового оснащення відбувається у напрямку зростання дальності, сили ураження супротивника. "Еволюція" зброї нерозривно пов’язана з розвитком науки та техніки. Нерідко винаходи, зроблені у мирних цілях, стають основою для створення засобів ураження. Формування різної зброї передбачає створення потужностей задля перевершення можливостей захисту від неї. На цьому шляху домінуючим принципом є досягнення максимально дистанційного характеру ведення боїв. Даний процес супроводжується створенням зброї масового ураження, застосування якої є більш легким для свідомості воїна, ніж форми контактної взаємодії. Неодмінною частиною активних бойових дій є й засоби психологічного впливу на супротивника.