Культуротворчі виміри художнього образу - М. М. Бровко (Українські культурологічні студії, 2017)
Дослідження культуротворчих вимірів художнього образу є актуальною проблемою естетичної науки внаслідок того значення, якого набувають мистецькі образи в сучасній культурі, а також нових культуротворчих підходів до сфери мистецтва, котрі зумовлені новими реаліями у сфері культурного буття людини у світі. У вiтчизнянiй науці є усталеною i загальноприйнятою теза про те, що мистецтво, переважно у своїй образнiй формi, стає активною культуротворчою силою, що безпосередньо дiє на духовно-емоцiйний свiт людини. Водночас, на нашу думку, культуротворча активнiсть мистецтва може виявлятисяi поза безпосередньо образним втiленням художньої iдеї. Твiр мистецтва у своєму змiстi здатний вiдбити науково-теоретичнi, моральнi, правовi й інші суспiльнi iдеї, якi можуть впливати на людей саме в такій їх іпостасі. Значною мірою спираючись на сучасну, і не лише сучасну, мистецьку практику, а також враховуючи теоретичні напрацювання, ми можемо впевнено говорити про рівні образності і рівні активності культуротворчої природи мистецтва.