Ментальність як предмет міждисциплінарних досліджень: проблема визначення - І. В. Живоглядова (Українські культурологічні студії, 2017)
У статті проаналізовано ментальність як суттєвий механізм культурних і суспільних процесів, підходи до визначення цього феномена. Мета статті – реконструкція історії досліджень суспільної та гуманітарної спрямованості, які присвячені вивченню проблеми ментальності, розробці її теорії та конкретно-практичного аналізу, культурфілософського потенціалу. Застосовуються історичний, системний, компаративний та типологічний методи аналізу. Основними висновками є: знання про ментальність різноманіттям представлених аспектів розгляду даного феномена засвідчують широту меж його прояву в різних сферах людської життєдіяльності. Дослідження своєрідності ментальності, її структури і механізмів, функціональної наповненості, діалектики взаємовідношень між духовними структурами затверджують право на самостійне існування, розкривають"людський" смисл цього феномена в якості особливого репрезентанта духовної активності людини.