Ідейні витоки етичної доктрини київських академістів - І. В. Кондратьєва (Українські культурологічні студії, 2018)
У статті здійснено аналіз витоків етичної доктрини київських академістів другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Актуальність теми зумовлена необхідністю осягнути етичну наповненість духовно-академічного філософування Київської школи, внести певні корективи в методологію вітчизняних історико-філософських досліджень. Етична наповненість релігійно-моральнісних пошуків київських академістів полягала у своєрідному баченні та витлумаченні проблем чеснот, обов’язку та ідеї блага. Ідейними витоками етичних ідей мислителів Київської духовної академії є твори отців церкви у візантійській інтерпретації, з одного боку, а з другого ‒ моральна філософія Канта, Фіхте та деяких інших німецьких філософів етичного ґатунку.