Лібертаріанство та філософія об’єктивізму Айн Ренд - М. І. Коробко (Українські культурологічні студії, 2019)
У статті дається загальний огляд ідеології лібертаріанства. Метою статті є аналіз головних ідей лібертаріанського руху та їхнього зв’язку з філософією об’єктивізму Айн Ренд. Суть цього ідеологічно-політичного напрямку неможливо уявити без філософського доробку американської письменниці російського походження Айн Ренд. Головною ідеєю лібертаріанців є відстоювання ринкових свобод та заперечення проти перерозподілу за допомогою оподаткування для реалізації ліберальної теорії рівності. Сучасного значення та політичного забарвлення цей рух набув в кінці 30-х ‒ на початку 40-х років ХХ ст. в США, коли з’явилося достатньо багато противників політики "Нового курсу" президента США Ф. Рузвельта. Айн Ренд була однією з перших, хто підтримав лібертаріанців, але з часом вона стала від них віддалятися з різноманітних причин як особистого, так і філософсько-світоглядного характеру. В Україні сьогодні цей рух набув популярності завдяки ідеологічному спрямуванню політичної партії "Слуга народу".