Етико-правові ідеї в Києво-Могилянській академії XVIII ст. - В. В. Семикрас (Українські культурологічні студії, 2019)
У статті розкривається зміст етики як частини філософського курсу в Києво-Могилянській академії, яка бере на себе зобов’язання, що сформувались ще в часи Античності ‒ привести людину до моральної досконалості і земного блага. Знання, міркування, інтелектуальний аналіз зводяться до вищого етичного принципу, який визначає призначення людини в її земному бутті. З гуманістичних позицій вирішується головна проблема моральної філософії: небесне блаженство не повинно бути зумовлено відмовою від усього земного. Незважаючи на те, що земний світ грішний, мінливий і нестійкий, його не можна уникати, його слід пізнати якомога повніше і глибше (для цього людині дано розум), а зі злом потрібно боротися, керуючись виключно розсудливістю.