Ніжність як атрибут романтичної культури любові: специфіка та особливості прояву - В. Е. Туренко (Українські культурологічні студії, 2019)
У статті на основі класичних та сучасних філософських напрацювань концептуалізується ідея ніжності як одного з ключових ат- рибутів дискурсу романтичної культури любові. Автор відзначає, що ідея близької спорідненості любові і ніжності сягає часів Античності, а саме платонівського "Бенкету". Через детальний аналіз фрагмента даного діалогу [Symp.195d-e] обґрунтовується думка, що,проявляючи себе як атрибут любові, ніжність має потужний гносеологічний потенціал, що виражається у можливості більш глибоко пізнавати Іншого. З урахуванням розрізнення вербального і невербального аспектів прояву ніжності у романтичній культурі любові висвітлюються їхні спільні та відмінні риси. Якщо вербальний аспект – це не просто слова, епітети або метафори, а елементи влади, то невербальні прояви ніжності визначаються як свого роду "слова, промова" до Іншого. Детальне розкриття феноменології ніжності доводить, що вона має інтеріорний та екстеріорний рух, відтак є потреба не лише дарувати ніжність, але й приймати від тієї особистості, яку ми любимо.