Культурна цінність та поліфункціональність суспільного простору міської площі: історико-культурологічний контекст - І. І. Маслікова (Українські культурологічні студії, 2019)
У статті досліджуються зміни в організації та функціонуванні суспільного простору в містах у контексті соціокультурної динаміки – від часів Античності до сьогодення. Виявляються соціокультурні особливості відкритого міського простору в античній Греції і Римі, ренесансній Італії, модерній Європі, США, Латинській Америці, Україні. Аналізується досвід функціонування та управління суспільним простором на конкретних прикладах всесвітньо відомих міських площ. Розглядаються трансформації церемоніальних, релігійних, рекреаційних, економічних, політичних, естетичних та моральних функцій відкритого суспільного простору. Наголошується на культурній цінності сучасної площі, яка виявляється в архітектурних формах, естетизмі рекреаційних зон та історичних пам’ятках та пов’язується із її здатністю бути місцем проголошення та реалізації високих моральних ідеалів порядку, рівноправ’я, солідарності, свободи, незалежності, гідності людини, цінності її моральних прав та громадянських чеснот.