Метафора і міф як елементи художньої мови - В. І. Панченко (Українські культурологічні студії, 2019)
Стаття присвячена дослідженню зв’язку міфу і метафори як формотворчих елементів художньої мови. Художня культура виробила свої основні структурні елементи, які забезпечують певну логіку художнього мислення і художньої творчості і які закладені в основу будь-якого твору мистецтва. Ці структурні елементи ‒ ритм, інтонація, метафора, міф (як спосіб організації дії, як прообраз композиції), архетипи й архетипічні символи ‒ є основними художніми засобами, які "працюють" у всіх видах мистецтва, одночасно визначаючи специфіку (за рахунок домінування) кожного з них.