"Корейська хвиля" у діалектиці культурного розвитку - В. С. Гриценко (Українські культурологічні студії, 2020)
Статтю присвячено розгляду "корейської хвилі" як однієї з маніфестацій діалектичних закономірностей розвитку культури. Шляхом аналізу спростовано як некоректне невиправдано звужене розуміння даного феномену лише як ситуативної моделі державної культурної політики. "Корейську хвилю" розглянуто як варіант культурної хвилі, яка у загальних процесах культурного розвитку людства є елементом константним; обґрунтовано підстави для її дослідження з позицій діалектичної єдності внутрішніх і зовнішніх чинників. Показано, що з’ясовані у такий спосіб особливості її формування та функціонування мають експертну здатність в аналізі процесів культуротворення, що сьогодні надзвичайно пришвидшені. Таким чином, запропоноване бачення проблеми та адекватне її природі розуміння вияв- ляють свою ресурсність для польової культурології.