Образ культури України середньовічної доби на сторінках "Чтений в историческом обществе Нестора Летописца" - І. Г. Адамська (Українські культурологічні студії, 2020)
Історичне товариство Нестора Літописця у другій половині XIX – першій половині XX ст. займалось вивченням історії та культури України. Із 1888 р. почав регулярно виходити часопис товариства – "Чтения в Историческом Обществе Нестора Летописца". Мета цієї статті – виявлення проблем з історії культури X–XVI ст., які цікавили членів Історичного товариства Нестора Літописця та виносилися ними на сторінки часопису. Аналіз тематики праць учених, систематизація їхніх оцінок та інтерпретацій проблем культури дають змогу визначити роль, що надавалась середньовічній культурі українських земель у розвитку самобутності цієї території. Водночас акцентується саме на визначенні комплексу тем з історії культури, які стали предметом історичного, а частково і суспільно-політичного дискурсу другої половини ХІХ – початку ХХ ст. завдяки їхньому розгляду на сторінках часопису. З’ясовано, що з другої половини ХІХ ст. учені все частіше звертались до давніших, аніж період козаччини, тем, щоб розкрити культурну самобутність "південноруських земель", виявити місцеві традиції та визначити іноземні впливи. Для цього дослідники звертались до вивчення пам’яток писемності та творів літератури, проводили дослідження з історії релігій, виявляли та аналізували мистецькі пам’ятки періоду Середньовіччя та раннього Нового часу, вивчали міжнародні культурні зв’язки Русі.