Час, доля і свобода волі в контексті квантової теорії - Полянська, Вікторія (Українські культурологічні студії, 2024)
Вступ. Автор намагається виявити зв’язок між феноменами квантової фізики та філософськими поняттями "доля", "свобода волі" і "час". Досліджуючи, як імовірнісний характер квантової механіки кидає виклик класичним детерміністським поглядам, автор прагне запропонувати нюансоване розуміння цих фундаментальних понять, щоб зменшити розрив між сучасною фізикою та давніми філософськими дискусіями. Методи. Дослідження використовує міждисциплінарний підхід, що включає наукові теорії та релігійні і філософські погляди. Розглянуто різні думки, що охоплюють і західні наукові рамки, і східні філософські традиції, щоб забезпечити комплексний аналіз теми. Проаналізовано різноманітні підходи, школи та напрями – як наукові, так і релігійно-філософські. Результати. Позиції тотального детермінізму та індетермінізму порівнюються, з висвітленням їхніх відповідних сильних та слабких сторін. Проведено паралелі між буддійською філософією і сучасною квантовою теорією, висунуто припущення, що обидві доволі близькі в розумінні реальності. Крім того, окреслено концепцію креаціонізму та розглянуто її в контексті квантової механіки. Висновки. Дослідження показує, що концепції долі, свободи волі та їхнє співвідношення з часом глибоко переплетені з існуванням прихованої квантової реальності. Ця прихована реальність, якій властива невизначеність та ймовірнісна природа квантової механіки, ставить під сумнів детерміністський світогляд, підтримуваний класичною фізикою. Дослідження підкреслює, що на взаємозв’язок долі та свободи волі з нашим розумінням часу глибоко впливає квантовий світ, який вводить такі складності, як "проблема вимірювання". У результаті детерміністська передбачуваність класичної фізики замінюється структурою, у якій імовірності та потенціали визначають поведінку частинок. Дослідження робить висновок, що визнання існування цієї прихованої квантової реальності потребує переоцінення традиційних понять долі, свободи волі та часу, припускаючи, що ці концепції є більш гнучкими та взаємопов’язаними, ніж вважалося раніше. Поєднуючи квантову теорію та філософські студії, дослідження пропонує нові уявлення про природу реальності та людську діяльність, зрештою сприяючи глибшому розумінню всесвіту та нашого місця в ньому.