МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У СФЕРІ КУЛЬТУРИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ: КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Маслікова, Ірина (Українські культурологічні студії, 2023)
Досліджується досвід міжнародного співробітництва у сфері культури під час російсько-української війни, вагоміздобутки якого постали результатом інституціалізації культурної дипломатії. Різні напрями міжнародного співро-бітництва засвідчили, що культурна дипломатія є дієвим інструментом культурної, гуманітарної та безпековоїполітик. Реалізація її головної мети – розширення впізнаваності України за кордоном – неможлива без усвідомленняналежності українського народу до широкого культурного та політичного контексту. Розглянуті процеси переоцін-ки культурної ролі Росії є важливими для артикуляції культурної ідентичності українців та об'єднання різних "інших"на ґрунті сучасної української культури. Розв'язання низки культурологічних проблем (природа культурної ідентич-ності, конституювання культурної суб'єктності в умовах постколоніалізму, культурні упередження, національнауява, "культура скасування") сприятиме дискусіям навколо питань кращого політичного порядку та формування по-стколоніальної культурної політики в Україні.
Keywords: міжнародне співробітництво у сфері культури; культурна дипломатія; культурна політика; російсько-українська війна; постколоніалізм; культурна ідентичність