ФУНКЦІОНАЛ ДИЗАЙНУ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ З ОЦИФРОВАНИМИ ПАМ'ЯТКАМИ КУЛЬТУРИ МІСТА ХАРКОВА ТА ОБЛАСТІ - Бедріна, Надія (Українські культурологічні студії, 2023)
Оцифровані пам'ятки культури є цінними інформаційними ресурсами, які дозволяють зберігати, досліджуватита просувати культурну спадщину. Мета статті ‒ окреслити можливості і перспективи створення мобільнихдодатків для збереження культурної спадщини України на прикладі Харківської області. Методологія дослідженняґрунтується на загальнонаукових методах аналізу і синтезу. Феноменологічний підхід дозволив розглянути мобі-льні додатки як феномен сучасної культури. Аксіологічний підхід дає можливість визначити ціннісний статус па-м'яток культури Харкова та області. На матеріалі попередніх проєктів, пов'язаних із дизайном мобільних додатківта оцифруванням пам'яток культури Харкова, визначено подальші вектори роботи. У дослідженні виділено функ-ціонал у дизайні мобільних додатків з оцифрованими 3D-об'єктами культури: розширена реальність (AR), соціальнавзаємодія, навігація, історичний контекст, мультимедійність, гейміфікація, інтерактивність, віртуальні тури тамузеї, персоналізація, доступність.
Keywords: дизайн мобільних додатків; оцифрування пам'яток культури; культура Харкова; функціонал додатку; культура України