СВІТОГЛЯД ТА ІДЕОЛОГІЯ: ФІЛОСОФСЬКО-ЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ - Морозов, Андрій; Гудков, Сергій (Українські культурологічні студії, 2023)
Здійснено порівняльний аналіз світогляду та ідеології. Зазначається, що морально-гуманістична функція світо- гляду полягає в олюдненні людини, створенні її самоцінного і самобутнього внутрішнього духовного світу. На відмі- ну від світогляду, основними ознаками сучасних ідеологій є вибірковість, фрагментарність, нетолерантне ставлен- ня до будь-якої "іншості". Розкривається антигуманістична сутність ідеології як закритої, обмеженої, негнучкої си- стеми ідей, в якій спотворюється істинна картина світу, а людина об'єктивується і дегуманізується. На прикладі консюмеризму показано, як ідеологія споживання поступово перетворюється в сучасному світі на світогляд людини. Доведено, що консюмеризм у ролі екзистенційної домінанти розглядає споживання не як природну потребу людини, а як її штучну настанову на демонстративне самоствердження через реалізацію патологічного бажання володіти над- лишковим (споживацтво). Ідеологія консюмеризму формує в суспільстві специфічне споживацьке мислення, в межах якого людське щастя залежить від рівня споживання, а саме споживацтво стає метою і смислом життя людини.
Keywords: світогляд; ідеологія; свідомість; суспільна свідомість; консюмеризм; етос консюмера; свобода; олюднення