AD GLORIAM DEI: ПАТЕРНИ БОЛЮ, СТРАЖДАННЯ І ЗАДОВОЛЕННЯ В СЕРЕДНЬОВІЧНІЙ КУЛЬТУРІ - Любива, Марія-Мілана (Українські культурологічні студії, 2023)
Здійснено культурологічний аналіз тріади болю, покарання і задоволення як вагомої компоненти релігійних прак-тик Середньовіччя та їх репрезентацій. Художня та образотворча сфера культури Середньовіччя характеризуєтьсягегемонією образів насильства. Відповідно до цього, у дослідженні здійснена спроба виявити потенціал зображеннянасильства породжувати та легітимізувати різні форми задоволення. Насильство в релігійному дискурсі Середньо-віччя та його репрезентаціях діє на кількох різних рівнях: задоволення, пов'язане з ототожненням з жертвою, задо-волення від проєктування жорстокості на мучителів, задоволення від фантазії про ритуальне насильство протисвященної жертви. Зіставлення механізмів отримання задоволення від болю в релігійних практиках і мазохізмі про-ливає світло на символічне навантаження і функції болю в культурі Середньовіччя. Гегемонія насилля в зображаль-ному мистецтві епохи має потенціал до створення простору для культивування більш широких, підривних можливо-стей: співчуття і протистояння болю мучеників, фантазії про супротив, емансипацію, утворення альтернативнихформ еротизму, отримання вуайєристського задоволення від заподіяння болю іншим. Використовуючи мазохізм якінтерпретаційну категорію, можна побачити структури фантазії, напруженості та погляду, які лягли в основу пев-них жанрів середньовічної репрезентації. Через фантазію, невідомість та ексгібіціонізм мазохізм перекодовує тіло,що відчуває біль, на місце дії еротичного звільнення. За допомогою аналогічного тріо технік мучеництво формуєпіднесене тіло святого.
Keywords: культура Середньовіччя; релігійні практики; репрезентація; насилля; біль; задоволення; покарання; мазохізм