ЛОКАЛЬНА ТА РЕГІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНОСТІ В КУЛЬТУРНОМУ ПРОСТОРІ ПОКУТТЯ - Майхрович, Юрій (Українські культурологічні студії, 2023)
Проведено аналіз співвідношення локальної та регіональної ідентичності в культурному просторі Покуття.Зазначено, що ці два поняття можуть бути розглянуті залежно від масштабів площини, на якій вони порівнюються.Досліджено культурні особливості Покуття, пов'язані з топонімами та народною мовою покутського ареалу, а та-кож їх взаємодію з іншими аспектами соціального життя регіону. Особливу увагу приділено ролі місця як просторовоїоснови локальної ідентичності. Встановлено, що місце є важливою складовою локальної ідентичності, маючи своїсимволічні, історичні та ідейні атрибути. Також підкреслено, що локальна ідентичність пов'язана з індивідом як ос-новним суб'єктом просторової соціальної реальності. Індивід наповнює місце змістом та маркує його як "своє" чи"чуже", базуючись на почутті особливості та обраності власної самоідентифікації в глобальному контексті. Основ-ними складовими локальної ідентичності є тріада місця, індивіда та соціуму. Ці компоненти визначають унікальнуконструкцію особистісної та колективної свідомості в будь-якому культурному просторі. Дослідження спрямованена розуміння процесів формування та розвитку локальної ідентичності, її взаємодії з культурною спадщиною та со-ціальними проблемами регіону Покуття. Дана стаття пропонує міждисциплінарний підхід до вивчення культурноїгеографії та розкриває нові аспекти розуміння локальної та регіональної ідентичності в контексті Покуття. Ре-зультати дослідження можуть бути корисними для культурологів, соціологів та інших науковців, що цікавлятьсяпроблематикою ідентичності та культурного розмаїття регіонів.
Keywords: локальна ідентичність; регіональна ідентичність; простір; Покуття; культура; соціум; індивід; місце