ФУНКЦІОНУВАННЯ МУЗИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ: ВІД КОНЦЕРТУ ДО ОДИНИЦІ АВТОРСЬКОГО ПРАВА - Пархоменко, Ірина (Українські культурологічні студії, 2023)
Здійснено дослідження засадничих принципів функціонування музичної індустрії в сучасній Україні, які відображені вкультурній політиці та законодавстві України, шляхом проведення аналізу політики в сфері культури щодо музикита концертно-гастрольної діяльності артистів в різні періоди існування Радянського Союзу і співвідношення з су-часним станом справ на музичному ринку України. Використано системний та діалектичний підхід, методи аналізу ісинтезу, опису і порівняння. Проаналізовано термінологічну базу українського законодавства про культуру, яка сто-сується функціонування музичної індустрії та ринку. Визначено відсутність термінів на позначення діяльності щодовиробництва комерційного музичного продукту, хоча музичний ринок продовжує працювати навіть в умовах воєнно-го стану. Здійснено аналіз засадничих принципів культурної політики СРСР щодо музики в різні періоди та визначеноосновні органи державної влади, які здійснювали контроль над концертно-гастрольною діяльністю артистів.
Keywords: музична індустрія; музичний твір; авторське право; концерт; роялті; музичний продукт; артист; музика; культурна політика