Онтологічні підгрунтя моральної культури. Частина 1. - Морозов, Андрій; Шаповалов, Владислав (Українські культурологічні студії, 2023)
Актуальність. Забуття проблематики буття, викреслювання ідеї буття зі світогляду сучасної людини, орієнтація на індивідуалістично-гедоністичні практики призводять до звуження повноти особистості, дегуманізації її морально-духовного виміру, відчуження від власної сутності. Поворот мислення до буття, до його метафізичних сутнісних основ дозволить знайти надійний онтологічний фундамент для моральної культури, розхитаної внаслідок скептицизму та нігілізму, а людині – повернути свою втрачену сутність. Мета та завдання. Метою статті є дослідження онтологічних основ моральної культури. Завдання першої частини статті – дослідити онтологічний каркас моральної культури, фундаментальні осі, на яких вона ґрунтується; завдання другої частини  –  проаналізувати моральні поняття свободи, совісті, гідності й рівності крізь призму онтологічного каркасу. Методи. У статті використовується історико-філософський і компаративний метод, а також методи генеалогії й герменевтичні методи інтерпретації. Результати. Етичні відносини розгортаються в ціннісно-смисловому просторі моральної культури між Я та Іншим. Трансцендентальною умовою можливості моральної культури виступає реальність та її внутрішня структура, параметри якої задаються онтологічним каркасом, а саме: полюсами тяжіння одиничного і множинного, сакрального та профанного, феноменального (екзистенціального) і сутнісного. Показано, що західній метафізичній традиції вдавалося знайти рівновагу між крайнощами єдиного і множинного, тоді як східна традиція індуїзму, з одного боку, й антиметафізичні напрямки ХІХ–ХХст., з іншого боку, абсолютизували ту або іншу крайність. Висновки. Моральна культура не може бути побудована й обґрунтована у відриві від онтології, а отже, без звернення до буття як сфери реального. Як метафізична, так і антиметафізична філософські системи ґрунтуються на онтологічних припущеннях. Без укоріненості в онтології етика ризикує втратити реальність і реалістичність. Трансцендентальне "так" або "ні" буттю обумовлюють подальші форми моральних відносин і принципів, що існують у культурі.
Keywords: Етика; моральна культура; Інший; онтологічний каркас; (не)метафізична традиція; зняття; буття як священний дар; трансцендентальне "так" і "ні"