Збереження української культурної спадщини онлайн: глобальна ініціатива - Жолікер, Келлі; Кайджас, Анна; Ракитянська, Анна (Українські культурологічні студії, 2022)
Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO) – це унікальна глобальна ініціатива швидкого реагування, спрямована на збереження цифрової культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою через російське вторгнення. Проєкт об'єднує міжнародну команду з 1500 волонтерів на чолі з цифровими гуманітаріями та співпрацює з кількома організаціями, які надають технологічну та/або фінансову підтримку ініціативі. Проєкт архівує вебсайти та цифрові колекції українських закладів культури з наміром надати установам-початківцям доступ до цього вебархіву в разі втрати вмісту. Крім вебархівування, проєкт розробляє метадані для всіх архівних вебсайтів і колекцій, збирає кошти для закупівлі та розповсюдження обладнання для екстреного оцифрування серед установ культури в Україні, а також сприяє створенню навчальних матеріалів для цього обладнання. З метою популяризації української культурної спадщини в усьому світі SUCHO запустив дві кураторські онлайн-галереї: Exploring Ukrainian Cultural Heritage Online та SUCHO Meme Wall.
Keywords: вебархів; вебсайти; українська культура; культурна спадщина; онлайн-контент; цифрове збереження; війна