Схід як культурний тренд - В. С. Гриценко (Українські культурологічні студії, 2021)
Присвячено одному з найскладніших явищ діалектики розвитку культури – індивідуальній духовній ідентифікації шляхом вибору й освоєння іншокультурного духовного ресурсу, а саме – окремих складових традиційних культур Китаю і Японії. Усупереч його переважно фактологічному науковому розгляду в контексті питань культурних запозичень "духовну міграцію" на Схід проаналізовано як стійку тенденцію, що має своїм джерелом сутнісні інтенції людини, залишаючись не лише константною у багатовіковому минулому людства, а й непозбутньою в його подальшій культурній ході. У цьому контексті розглянуто історичні вияви підвищеного інтересу до надбань далекосхідного культурного ареалу, його трансформацію від простого захоплення екзотами до сповідування представлених ними філософсько-світоглядних орієнтирів. Досліджене у такий спосіб явище культурного тренду, продемонструвавши свою здатність виявляти та зберігати духовні рекреації, розкрито у своєму прямому зв'язку з діалектичними процесами культурного розвитку людства.
Keywords: далекосхідний культурний ареал, іншокультурний духовний ресурс, культурний тренд, духовна самоідентифікація, акцентні соціокультурні запити, духовна міграція, компенсаційні "трендові вузли"