Культура повсякденності: до проблеми логіки структури та змісту навчальної дисципліни. Частина І - В. Г. Нападиста, (Українські культурологічні студії, 2021)
Проблематизовано логіку структурування та змістового наповнення навчальної дисципліни "Культура повсякденності", спричинену як складністю та багатогранністю самого феномена повсякденності, так і міждисциплінарністю методологічних оптик його дослідження, різноманітністю теоретичного інструментарію, що, зі свого боку, обумовлює розмаїття поглядів на саму сутність феномена повсякденності та її складові. Аналіз навчальних програм з "Культури повсякденності", що є одним з елементів освітньо-професійних та освітньо-наукових програм підготовки за спеціальністю "Культурологія" у закладах вищої освіти в Україні, підтвердив широку варіативність їхнього змістового наповнення та структурної будови. У першій частині статті обґрунтовано потребу обговорення в колі зацікавлених сторін меж та базових елементів предметного поля зазначеної навчальної дисципліни, які б визначили її специфіку й особливості у процесі розгляду феномена повсякденності. Запропоновано певну модель логічної будови "Культури повсякденності" як навчальної дисципліни, розглянуто основні елементи її структури та їхнє змістове наповнення.
Keywords: феномен повсякденності, культура повсякденності, структура навчальної дисципліни, зміст навчальної дисципліни