Вернакулярний ландшафт і його роль у розвитку креативних міських практик - Є. О. Буцикіна (Українські культурологічні студії, 2022)
Стаття присвячена культурологічному аналізу поняття вернакулярного ландшафту як такого, що протиставлений спроєктованому (дизайнером, архітектором як представником влади). Розглянуто ключові методи культурологічного дослідження вернакулярного ландшафту, зокрема – його міського типу: репрезентаційний та феноменологічний. Виявлено ключові характеристики вернакулярного ландшафту. Досліджено значення вернакулярного ландшафту в межах культурологічного дослідження міста та міських креативних практик. Розглянуто концепцію тактичного урбанізму як альтернативу поширенійї концепції креативної економіки і, з огляду на це, виявлено ключові характеристики підходу тактичного урбанізму до вернакулярної (низової) креативності. Зосереджено увагу на крафтивізмі як сукупності вернакулярних практик, що грають активну роль у перетворенні культурного ландшафту міста (розглянуто ярнбомбінг як приклад крафтових творчих практик, що мають безпосередній вплив на розвиток міста).
Keywords: вернакулярний ландшафт; крафтивізм; креативна економіка; креативні індустрії; тактичний урбанізм; ярнбомбінг