Соціальні витоки та галузеві тенденції розвитку артпрактик сьогодення - І. К. Покулита; О. С. Михайленко (Українські культурологічні студії, 2022)
У статті розглянуті соціальні передумови та соціокільтурний контекст формування артпрактик як явища культури ХХ століття та визначені причини й особливості галузевого впливу на інші форми діяльності в сучасних умовах цифровізації соціального простору. Зазначається, що той процес, який відображав бінарне розшарування на "високу культуру" та "одномірну" (за Г. Маркузе) цивілізацію, акумулював протестні настрої минулого століття та сформував у структурі діяльності суспільства поля практик – артпрактики, постає в сучасній культурі у новій якості конструювання соціально затребуваних сфер інтерактивної взаємодії. Гіпертекст, інтеракція, співтворчість як характерні риси культури постмодернізму визначають принципи та підходи сучасних інтернет-, віртуальних, медіа-практик. Мережеві артпрактики, артпроєкти, віртуальні виставки – те, що стало можливим із початком діджиталізації, являло собою ще декілька десятиліть тому радше естетичний експеримент, позначення контурів творчості. Розвиток цифрових технологій, з якими зрощені сьогодні різні сфери діяльності, сформував принципово інші умови транзиту практик, їх миттєвого реального впровадження у різні галузі людської діяльності. У статті надані приклади звернення до таких сфер актуалізації арттехнологій, як освіта, психологія, соціальна робота тощо.
Keywords: артпрактика; поля практик; інтеракція; артпроєкт; артпедагогіка; медіаарттерапія