Теоретичне та методологічне обґрунтування культури дизайну - Є. О. Буцикіна (Українські культурологічні студії, 2017)
Стаття присвячена введенню нових теоретичних  основ і методологічних  концепцій з галузі, відомої як науково-технічні дослідження, та обговоренню їх потенціалу для розробки історії дизайну. У статті здійснюється порівняльний аналіз понять дизайну та культури, що забезпечує можливість розробки комплексної концепції "культури дизайну". Дослідження показує, що дизайн може розглядатися як соціальне і культурне явище, історики дизайну вважають, що соціологія та історія технології можуть забезпечити відповідну теоретичну основу й методологічний інструментарій для вивчення дизайну не лише в якості аспекту історії мистецтва. У статті представлені основні поняття з галузі науково-технічних досліджень, які мають важливе значення для розробки історії та культури дизайну, увага зосереджується на акторно-мережевій теорії, сценарному аналізі та теорії одомашнення.
Keywords: дизайн, культура дизайну, історія дизайну, історія мистецтва, акторно-мережева теорія, сценарний аналіз, теорія одомашнення