Ментальність як предмет міждисциплінарних досліджень: проблема визначення - І. В. Живоглядова (Українські культурологічні студії, 2017)
У статті проаналізовано ментальність як суттєвий механізм культурних і суспільних процесів, підходи до визначення цього феномена. Мета статті – реконструкція історії досліджень суспільної та гуманітарної спрямованості, які присвячені вивченню проблеми ментальності, розробці її  теорії  та конкретно-практичного аналізу, культурфілософського потенціалу. Застосовуються історичний,  системний, компаративний  та типологічний  методи аналізу.  Основними висновками  є:  знання про  ментальність різноманіттям представлених аспектів розгляду даного феномена засвідчують широту меж його прояву в різних сферах людської життєдіяльності. Дослідження своєрідності ментальності,  її структури  і  механізмів, функціональної наповненості, діалектики взаємовідношень між духовними структурами затверджують право на самостійне існування, розкривають"людський" смисл цього феномена в якості особливого репрезентанта духовної активності людини.
Keywords: духовність, ментальність, менталітет, національний характер