Особливості становлення й розвитку культурно-дозвіллєвих практик Давньої Греції - І. В. Петрова (Українські культурологічні студії, 2017)
Метою статті є аналіз особливостей, які вплинули на розвиток культурно-дозвіллєвих практик в Античній Греції. Автором обґрунтовуються передумови, що сформували відповідну ієрархію життєвих цінностей стародавнього грека й створили основу для розвитку давньогрецького дозвілля.  Провідними визначено  абсолютний космологізм, релігійність  та політеїзм, психологічні особливості античних греків та агон грецького життя, культуротворчу активність особи, полісну система державоустрою, особливе сприйняття свободи, наявність вільного часу. Розкрито сутність таких культурно-дозвіллєвих практик, як симпосії, гімнасії,  професійні, релігійні та політичні гуртки, агони, театральні вистави, відвідання агори й організація свят. Доведено, що на систему організації дозвілля в античній Греції вплинула загальна патріархальна орієнтація грецької цивілізації. Обґрунтовано думку про те, що значення дозвілля визначалося його роллю у сприянні суспільній рівновазі: між тенденціями до інтеграції й диференціації суспільства, до його об’єднання та ієрархізації.
Keywords: дозвілля, культурно-дозвіллєві практики, давньогрецька культура, свобода, обов'язок, необхідність, цивілізація дозвілля