Декілька нотаток щодо фундаментальних підходів у постмодерністських теоріях культури - І. А. Сайтарли, (Українські культурологічні студії, 2018)
Статтю присвячено складній проблемі постмодерної філософії культури, в рамках якої склалося двозначне розуміння культурного поля. З одного боку, постмодерністські мислителі критикують традиційну культуру, яка, з їхньої точки зору, заснована на репресії і насильстві, а з іншого ‒ вони відкидають чинну систему цінностей, оскільки вважають її декадентською стосовно людини та її суспільства. Тому, на противагу постмодерністським аргументам, з цієї філософії можна зробити висновок, що в іпостасі "шизоїдного суб'єкта" ми досягли, головним чином, межі культури, а не капіталізму.
Keywords: комплекс Едипа, несвідоме, шизоїдний суб'єкт, антропологічний тип, фантазм, бажаюче виробництво