"Культурний поворот" як запит до культурології - О. В. Шинкаренко, (Українські культурологічні студії, 2018)
У сучасних соціальних та гуманітарних галузях пізнання у фокусі дослідницького інтересу постала культура, що дає підстави констатувати так званий "культурний поворот". Така тенденція відходу від домінування економічного та політичного детермінізму в поясненні соціальних процесів виявляє той факт, що культура в них займає особливе й провідне місце. Звідси означується особлива важливість спеціального дослідження культури, яке оформилося в культурологію як теоретичну дисципліну. Але й по сьогодні залишається дискусійним визначення її дослідницьких повноважень та своєрідності у дослідженні культури. Проте накопичений внаслідок "культурного повороту" матеріал з різних галузей соціальних та гуманітарних досліджень надає можливість побачити тенденцію нової інтерпретації культури у вимірі різноманіття культурних практик.
Keywords: культурологія, соціогуманітарна методологія, "культурний поворот", культурологія, культура, практики