Модуси ідеї відповідальності в соціокультурних обставинах середини ХХ – початку ХХІ століть. Частина 1 - М. М. Рогожа, (Українські культурологічні студії, 2018)
У статті досліджуються соціокультурні чинники, термінологічні колізії і модуси ідеї відповідальності в західноєвропейському соціокультурному просторі. У першій частині статті окреслюється передісторія сучасного поняття відповідальності, вказуються особливості становлення проблематики у "Нікомаховій етиці" Аристотеля, розглядається розвиток ідеї відповідальності у понятійному оформленні imputatio, зокрема в етиці П. Абеляра у модусах моральної провини і правопорушення. Вказується, що у модерній філософії поняття imputatio постає, зокрема, у Канта, який, хоч і не ставив проблематику відповідальності наріжним каменем свого філософування, але  визначив умови можливості відповідальності суб’єкта. Далі розглядається формування проблематики навкруги терміна Verantwortung (responsibility). Аналізується етика відповідальності М. Вебера (у порівнянні з етикою переконання). У статті приділяється увага ідеї Г. Арендт щодо втрачених поколінь і аналізуються підстави актуалізації проблеми відповідальності в їхніх сенсожиттєвих пошуках. Завершується перша частина статті розглядом концепції провини і відповідальності К. Ясперса, який звертається до цієї проблематики в контексті осмислення повоєнного ціннісного простору у Німеччині.
Keywords: відповідальність, imputatio, Аристотель, П. Абеляр, М. Вебер, К. Ясперс, втрачені покоління, етика відповідальності, кримінальна провина, політична провина, моральна провина, метафізична провина