Вплив технологій звукозапису на створення та трансляцію музичного твору - А. М. Тормахова, (Українські культурологічні студії, 2018)
У статті аналізується вплив еволюції технологій на продукування та тиражування художніх творів. Наявною є трансформація музичної творчості, яка відбувається внаслідок можливостей, що виникають завдяки розвитку технологій звукозапису, обробки та відтворення музичного звуку. Процеси виконання музичного твору та власне його створення зазнають більшої імпровізаційності.  Live  looping дає можливість записувати та відтворювати закільцьовані аудіосемпли у реальному часі за допомогою спеціальних пристроїв або програмного забезпечення. Можливість створювати звукові доріжки та використовувати їх в реальному часі може стосуватися і концертної діяльності провідних та відомих музикантів, записів в професійних студіях виконавців різного жанрового та стильового спрямування, проте найбільш доцільною та впливовою вона є при створенні композицій в "аматорських" домашніх умовах. Ця доцільність зумовлена тим спектром практичного застосування власного голосу, яка є неможливою без пристроїв, обладнаних цією технологією.
Keywords: звукозапис, голос, live looping, слухач, виконавець, технології