Спадщина Антонія Радивиловського: стан та перспективи дослідження - В. В. Співак, (Українські культурологічні студії, 2019)
Стаття присвячена огляду стану та перспектив дослідження проповідницької спадщини Антонія Радивиловського. Показано, що на сьогодні вітчизняна наука має досить значний досвід дослідження проповідей Антонія Радивиловського. Це праці літературознавців і мовознавців(С. Азовцевої, І. Ісіченка, В. Крекотня, М. Марковського, О. Ніки), істориків (Дж. Броджі Беркофф, М. Грації Бартоліні, М. Костомарова), філософів(Л. Довгої). Однак більшість його проповідей досі залишаються поза увагою науковців. Встановлено, що дослідження текстів Антонія Радивиловського здебільшого носять фрагментарний характер та стосуються літературних якостей творчості проповідника. Натомість філософська складова його текстів є малодослідженою та потребує детальної уваги як найбільш перспективний напрямок вивчення текстів Антонія Радивиловського.
Keywords: історія філософії, українська філософія, бароко, проповідь, стан дослідження