Наративи декомунізації в культурному просторі України - О. А. Гриценко (Українські культурологічні студії, 2019)
Стаття містить культурологічний аналіз такого аспекту процесу декомунізації в Україні, як сформовані в ході суспільної комунікації наративи, що описують та оцінюють цей процес із різних ідеологічних і світоглядних позицій, почасти міфологізуючи його. Аналіз здійснено з методологічної перспективи культурних досліджень: декомунізація трактується як соціокультурне явище; це передбачає розгляд таких аспектів, як творення/продукування цього явища, його регулювання та суспільна рецепція породжених ним ідентичностей, його репрезентації у культурній комунікації, що оформлюються в наративи, з котрих у статті розглянуто чотири: "наратив очищення", його регіональний варіант, негативний наратив "бандеризації" та ліберальний наратив.
Keywords: декомунізація, репрезентація, політична міфологія, національна ідентичність, історична пам'ять, наратив