З історії Університету Св. Володимира: Назарій Антонович Фаворов - В. Г. Нападиста (Українські культурологічні студії, 2019)
У статті здійснено реконструкцію життєвого шляху та проаналізовано основні тематичні складові творчого спадку Назарія Антоновича Фаворова (1820‒1897), доктора богослов’я, професора, який упродовж майже чотирьох десятиліть (1859‒1897) викладав моральне богослов’я в Університеті Св. Володимира та був настоятелем університетської церкви. Основна тематика мораліста-богослова зосереджена навколо проблем походження моралі, кореляції вчення про мораль з релігійними та філософськими засновками,характерних ознак суб’єкта моральної діяльності, свободи волі та обґрунтування її значимості для морального буття людини, морального вибору, моральних якостей та їхнього місця і ролі у людській сутності. Смислові акценти при обґрунтуванні означених тематичних складових творчих студій Н. А. Фаворова базувалися на основних положеннях православної релігійної доктрини. Напрацювання Н. А. Фаворова хоч і не відзначаються цілковитою оригінальністю, та мають ґрунтовний, розлогий, цілісний виклад основних проблем морального буття людини, широко трансльований в освітньому просторі України другої половини ХІХ ст., що робить його творчий спадок вагомим та значущим в національному історико-культурному контексті.
Keywords: Університет Св. Володимира, Н. А. Фаворов, моральне богослов’я, моральна діяльність, свобода волі, моральний вибір, моральні якості