Вигадка в обґрунтуванні "справжності": як радянські хореографи обґрунтовували народний характер своїх творів - І. В. Нарський, (Українські культурологічні студії, 2019)
У статті окреслюється місце танцювальної художньої самодіяльності в офіційній радянській культурі і роль фахівців хореографічної справи в її розвитку. Пояснюються мотиви радянських експертів у танцювальному мистецтві, які часто надихали їх на вигадані розпові-ді про збирання хореографічного фольклору. Тим самим робиться спроба реконструювати логіку уявлень радянських фахівців з народно-го танцю про предмет їхніх захоплень і професійних занять. У підсумку автор приходить до висновку, що ритуалізовані розповіді про вивчення фольклорних витоків хореографами-постановниками були важливим аргументом на підтвердження "народних коренів" радянської хореографічної творчості, що парадоксальним чином мобілізувало вигадку на обґрунтування "справжнього".
Keywords: радянська самодіяльність, народний танець, нотація хореографічного матеріалу, винайдена традиція, "справжня культура"