Філософські настанови ранньої творчості П. Тичини як об'єкт модерно-постмодерного мітотворення - Г. В. Вдовиченко (Українські культурологічні студії, 2019)
У статті класифікуються та висвітлюються охоплюючі останні сто років три етапи – дорадянський, радянський і пострадянський ‒ дослідження та мітологізування життя й творчості П. Тичини на прикладі вивчення в Україн- ській державі, УСРР (УРСР), Україні та за кордоном філософських настанов його ранньої творчості. У контексті системного розгляду специфіки формування згаданих етапів впродовж 1918–2019 рр. на матеріалі у тому числі малові- домих нині розвідок понад п'ятдесяти представників вітчизняного й зарубіжного тичинознавства, як і широкого кола матеріалів поетичної, прозової, науково-публіцистичної й епістолярної спадщини самого П. Тичини та його колег- сучасників, у статті здійснено спробу критичного міждисциплінарного – культурологічно-філософсько-літературо-знавчого ‒ аналізування ідейно-світоглядних засад і підсумків модерного та постмодерного мітологізування ранньої творчості П. Тичини як провідного творця й символу вітчизняних модерно-соцреалістичного письменства і в цілому культуротворення.
Keywords: міт, мітотворення, тичинознавство, рання творчість П. Тичини, філософські настанови, українська література ХХ ст., Модерн, Постмодерн, соцреалізм